Jag vet hur det är. Kanske har du gått och funderat på att starta eget i flera år, och inspirerats av “alla andra” som är så modiga och bara gör det. Du vill, vill, vill! starta eget, och kanske har du redan tusen idéer om vad du vill göra, men samtidigt känns det läskigt. Hand upp på den som känner igen sig!

Ja – det ÄR ofta läskigt att starta eget. Och nej – det måste ändå inte vara nån big deal, eller ens så svårt som det verkar. Det vet jag nu så här i efterhand, när jag startat och drivit företag i åtta år. Ibland behöver man bara våga ta det där allra första, otäcka steget. Som tur är finns det knep för att göra de första stegen enklare!

Här är fyra helt riskfria babysteg som du kan ta för att smyga igång ditt företag redan i dag.

1. Prata med någon. Vem som helst egentligen, en vän, en kollega eller någon i familjen. Berätta om dina planer, bolla idéer och låt dem ställa frågor till dig. Det är ett jättebra sätt att klä sina idéer i ord och komma fram till mer konkret vad du egentligen vill göra. Men att låta andra veta är också en väldigt effektiv spark i baken 😉 Har du väl gjort dina idéer offentliga har du satt bollen i rullning!

2. Prata med kunderna. Gå med i grupper på Facebook där dina kunder kan tänkas finnas. Prata med dem, ställ frågor, undersök vad de vill ha. Spionera litegrann! Det är ett bra sätt att ta reda på om din idé skulle fungera i praktiken. Om det är tjänster du ska syssla med kan du kanske till och med erbjuda lite hjälp gratis för att testa din idé.

3. Räkna. Det behöver verkligen inte vara svårt, men att sätta sig ner och faktiskt räkna på ekonomin i företaget kan hjälpa dig att få en klarare bild över alltihop. Som en enkel tumregel kan du ta varans eller tjänstens pris minus moms (ofta 25 %), och sedan räkna bort dina kostnader. Till sist drar du bort 45 % av det (som går till skatter och avgifter), och där har du vad du kommer tjäna efter skatt. Är det en rimlig lön?

Exempel: Du säljer en vara för 100 kr till en kund. Priset exkl moms (25 %) blir då 100/1,25=80 kr. Kostnaderna för att producera varan är 20 kr, så 60 kr är kvar som din vinst. Vi drar bort 45 % (60×0,45=27 kr) för skatt och sociala avgifter och får då 33 kr kvar. Det är vad du tjänar efter skatt.

4. Börja med det roligaste! Eller det minst skrämmande. Vad ser du mest fram emot med att starta upp? Känns det mest lockande att bygga en hemsida, att skaffa mönster till kläderna du vill sy, att sätta ihop ett kostprogram för dina kunder eller att läsa på om marknadsföring? Börja där!

BONUSTIPS! Okej, så du har gjort alla de fyra stegen och är redo att våga lite mer? Testa att registrera dig för egenanställning på t.ex. Frilans Finans eller Firmify. Det kostar inget att registrera sig, och genom dem kan du fakturera dina kunder utan att ha eget företag. På så vis kan du börja jobba så fort en kun dyker upp, utan att ens ha startat eget. Ett riktigt företag kan du alltid dra igång sen när allt börjar rulla på 😉

Lycka till!