Driver du ett hobbyföretag som extrainkomst, eller har du planer på att starta upp något småskaligt? Från och med 1 januari 2017 finns det all anledning att göra det, för tack vare nya regler kan du som säljer för mindre än 30 000 kr per år nämligen slippa momsen och få mer pengar över.

Hur då? Jo, det är helt enkelt nya bestämmelser som Skatteverket har gått ut med. Du kan läsa alla detaljer HÄR (och det rekommenderar jag starkt att du gör om du vill momsbefria dig!). Men i korta drag funkar det så här:

Vem kan momsbefria sig?

Du som har ett företag som säljer för max 30 000 kr per år. Du får heller inte ha sålt för mer än 30 000 kr per år (exkl moms) de senaste två åren.

Hur blir jag momsbefriad?

Har du inte startat ditt företag ännu kan du helt enkelt låta bli att momsregistrera dig när du registrerar ditt företag. Då blir du automatiskt momsbefriad. Du som redan har företag och momsregistrering behöver i stället fylla i blanketten SVK4639 för att avregistrera dig för moms.

Hur mycket sparar jag?

Momsen på de flesta varor och tjänster är 25 %, men undantag finns, och i en del fall är det 0, 6 eller 12 % som gäller. Håller du samma slutpris som tidigare är det alltså den summan du tjänar. Den vanliga inkomstskatten och sociala avgifter behöver du däremot fortfarande betala (och för en enskild firma brukar det hamna på ca 45 % av vinsten).

Vad ska jag tänka på?

  • Om du är momsbefriad får du inte skriva ut moms på dina fakturor. I stället för att ange moms ska du skriva “Försäljningen är undantagen från moms enligt bestämmelserna om befrielse från mervärdesskatt”. Skulle du ändå skriva ut ett momsbelopp på fakturan blir du skyldig att betala in det beloppet till Skatteverket.
  • Om du är momsbefriad och ändå skulle sälja för över 30 000 kr under året ska du registrera dig för moms så snart du upptäcker att du kommer över gränsen. Du behöver inte betala in moms för de pengar du redan tjänat, men ska lägga på moms på din försäljning fortsättningsvis.
  • Tänk också på att du vanligtvis inte får göra avdrag för moms på varor och tjänster du köper in till företaget (s.k. ingående moms) utan att vara momsregistrerad.

Vill du veta mer finns alla detaljer HÄR.