.

Jag älskar uppstarter. Det är kreativt, spännande och hur kul som helst. Mitt första företag startade jag för åtta år sen, och det var en dansskola som jag drev vid sidan av mitt heltidsjobb. Egentligen hade jag vetat mycket längre än så att jag ville starta eget på nåt sätt, nån gång, men det blev liksom aldrig av eftersom allt kändes så komplext och jag trodde att man behövde massor med pengar, tid och kunskap för att haen chans. Hur som helst, till sist bestämde jag mig, och det visade sig att det var bland det bästa jag gjort! Här är min historia.

Januari 2009: Jag är döless på mitt vanliga jobb, hatar måndagar med varje cell i kroppen och tänker att jag verkligen vill starta eget, även om jag inte vet riktigt vad. (Jaa, jag vill! Nu!)
Februari 2009: Börjar kika på allt som behövs göras för att starta upp. Allt verkar svårt. (Nej, jag har inget att sälja,  nej, jag vet ju ingenting om bokföring,  nej… tänk om det blir helt misslyckat!?!)
Mars 2009: Kommer på vad jag vill starta, en poledanceskola. Börjar kika på vad de andra dansskolorna i stan gör, och vad jag kan göra annorlunda. Tusen idéer.
April 2009: Skaffar olika hemsideprogram och bokföringsprogram och börjar testa mig fram, för det känns som ett lagom ofarligt steg att ta (och för övrigt var sådär 9 av 10 program återvändsgränder som inte gjorde det jag ville, eller var för krångliga). Hemsidan är FUL och jag vet inte hur jag ska få ordning på den. All förvirring gör mig osäker på om jag faktiskt ska våga ta fler steg än så.
Maj 2009: Taggar om. (Äh, kan andra så kan jag!)
Juni 2009: Känner ingen som kan lära mig, så jag köper en hög starta-eget-böcker och börjar plugga. Bokföring, marknadsföring, webbdesign och whatnot. Lånar minst det dubbla på biblioteket.
Juli 2009: Ligger på stranden med mina böcker som blir skrynkliga av svett. (Nu jäklar SKA jag!) 
Augusti 2009: Sitter och stirrar på den där registreringsblanketten från Skatteverket. Tvekar. Till sist bara gör jag det, jag fyller i och skickar in den förbaskade blanketten! Några veckor senare dimper det ner ett registreringsbevis i brevlådan – jag har ett företag!
September 2009: Dags att dra igång, yeey! Jag lägger upp hemsidan, köper alla grejer jag behöver och ringer stans största sporthall och frågar om de har en lokal att hyra ut till mig. Det har de. Lördag eftermiddag varje vecka är den min. Jag jobbar som ett djur för att synas – sätter upp affischer, kontaktar tidningar, går på event och annonserar på nätet. Två veckor efter start får jag min första bokning, en privatlektion!
Oktober 2009: Har gjort några smågig och nu är det dags för de riktiga kurserna att börja! Jag lägger upp ett anmälningsformulär och mailar alla som har frågat mig om kurser tidigare. Och…bara två stycken anmäler sig… (Jäkla skit! Jag borde kanske ha struntat i alltihop ändå…) Men jag är envis och provar en gång till, och nu lyckas jag få ihop en grupp som jag håller allra första kursen med. Nu har jag tjänat in de pengar jag satsade i företaget, 25000 kr. Jag jobbar vidare med marknadsföringen och märker att ryktet sprider sig, för varje dag får jag mail eller telefonsamtal från folk som har hittat min hemsida.
November 2009: I ett kaxigt ögonblick bestämmer jag mig för att fyrdubbla antalet platser till nästa kursstart. Och det blir FULLBOKAT! (Var det inte svårare än så här? Varför gjorde jag inte det här tidigare?!)
December 2009: Bokningarna fortsätter rulla in. Lördagstimmarna i min hyrlokal är maxade och jag får till och med sätta upp folk på väntelista. Kan knappt fatta att jag har lyckats skapa ett fungerande företag, något som både jag och mina elever älskar. Jag börjar fundera på nästa steg – anställda och en helt egen lokal…

omslag 3

Allt det här hände alltså på mindre än ett år, och mellan själva starten och fullt ös tog det bara några månader. Vad hände sen då? Jo, det blev egen lokal året efter, tre anställda och kurser alla dagar i veckan. Genom kreativ marknadsföring kunde jag hålla reklamkostnaderna nära noll och ändå få massor med uppmärksamhet i både sociala medier, tidningar och tv. Jag kunde matcha inkomsten från mitt vanliga heltidsjobb med bara fyra timmars arbete per dag med företaget. Sommaren det året tillbringade jag inte med mina svettiga mastodontböcker, utan lät mina grymma anställda hålla ställningarna i studion medan jag åkte på en härlig resa 🙂

Om jag kunde göra det här på bara några månader, utan varken erfarenhet, kontakter, fet budget eller hjälp, vad skulle DU kunna göra med ditt drömföretag?