Trial and error… Visst, det kan vara vansinnigt kul att experimentera sig fram och ibland lyckas riktigt bra. Men vissa saker önskar jag ändå att jag hade vetat innan jag startade mitt första företag, och därför har jag satt ihop dem här till dig. Varsågod, sno mina bästa knep och skippa misstagen jag gjorde första gången jag startade eget!

6 bästa tipsen – gör gör gör!

  • Starta i liten skala. Om du kan, starta ditt företag som en sidogrej till ditt vanliga jobb, utan att ha anställda, en lokal eller dyr utrustning. Då kan du känna dig för om det fungerar, ha roligt och slippa pressen att du måste dra in mycket pengar. Ja, det kan betyda att du behöver jobba 10-12 timmar per dag ett tag, men det ärvärt det!
  • Lär dig bokföring. Jag vet, årsbokslut, momsrapporter och resultaträkningar är kanske inte det som får dig att hoppa upp ur sängen på måndag morgon (eller?). Men innan du faller för frestelsen att låta någon annan sköta det åt dig, testa! Du får otroligt mycket bättre koll på ekonomin om du lär dig grunderna.
  • Var kreativ med marknadsföringen. Det finns massor av sätt att synas som är både billigare och bättre än att köpa reklam. Skapa samarbeten, engagera dig i sociala medier och servera riktigt bra innehåll till TV, tidningar och bloggar där du vill synas. Till exempel har jag fått ett tidningsomslag och en artikel som nådde ut till 90 000 hushåll alldeles gratis bara genom att ta kontakt med rätt person på rätt sätt!
  • Hitta något som ligger rätt i tiden. Antagligen den svåraste punkten, men kanske också den viktigaste om du vill att företaget ska växa till något mer än en hobby. Försök att hitta något som är på väg att bli stort, utan att vara en kortlivad fluga. Knepigt? Absolut. Men du kan också välja en ny infallsvinkel på en gammal tjänst – till exempel börjar det bli stort att vara virtuellassistent, alltså en konsult som hjälper företag med sociala medier, kundtjänst och annat, men som gör det på distans. Hitta en ny twist på ditt område!
  • Börja med det viktigaste. Allt måste inte vara perfekt innan du drar igång! Det viktigaste är att du visar att du finns, börjar träffa kunder, tar reda på vad de faktiskt vill ha och börjar sälja. Detaljerna kan du slipa på efterhand.
  • Våga! Det perfekta tillfället när du är fullärd, har massor med tid och är helt redo kommer aldrig komma. Strunta i ursäkterna och bara gör det! Om det känns läskigt, börja med ett litet steg som att köpa en domän, berätta för en vän att du ska starta eget eller maila en fråga till Skatteverket. Det spelar ingen roll vad eller hur litet steget är, men när du väl har tagit det blir det mycket lättare att ta nästa.

3 största fällorna – gör inte!

  • Fixa allt själv. Det kan vara lockande att spara på kostnaderna och göra allt själv, men vissa saker är bättre att låta någon annan fixa. Första halvåret satt jag minst en timme varje dag och pillade med hemsidan, och ändå blev den inte bättre än, tja, lipstick on a pig… Till sist lärde jag mig, men det tog alldeles för lång tid. Så ta hjälp med rätt saker – du sparar massor med tid och det är lättare att få kunder om du ger ett proffsigt intryck!
  • Slösa tid på fel saker. Det är så lätt att snöa in på detaljer som inte betyder något i det stora hela. Prioritera sånt som faktiskt är lönsamt.
  • Försöka vara allt för alla. Det går inte. Hitta din grej, äg den, älska den, bli bäst på den! Det kan kännas totalt ologiskt att begränsa sig till en typ av tjänst och en målgrupp, men ofta vinner du faktiskt på det. Tänk dig själv, när du ska köpa något letar du ju inte ute efter något som passar alla, utan du vill ha något som är anpassat för just dig!